Priprema kafe

Priprema Domaće / Turske kafe:

Za pripremu Vam je potrebna fino mlevena Freeshka kafa po izboru i filtrirana voda.

Bitno je da voda bude bez hlora, kamenca, ukusa, hemije. Može flaširana, kupovna voda po izboru.

U džezvu se sipa voda i sačeka da proključa, skloni se sa vatre i ostavi malo da se ohladi, temperatura vode treba da bude oko 95. stepeni. Zatim se dodaje kafa, oko 10 grama na 1 dl. vode ili po  Vašem izboru, promeša se i vrati na vatru. Kafa ne treba da proključa drugi put, kada krene da se „podiže“ sklonite odmah sa vatre i sipajte.

Kafu tada zasladite po želji i uživajte u ukusu.

Najbolji ukus ima kafa ukoliko je samlevena neposredno pre kuvanja, zato uvek kupujte sveže samlevenu kafu .

Napomena: Da bi bili sigurni da kupujete svežu kafu  uvek obratite pažnju na datum prženja kafe a ne na rok trajanja!

HARIO V60

Vreme pripreme: 2:30 min Voda 250ml , temperatura 94 Mlevenje srednje, Količina 16g

OPREMA & PRIPREMA

Proverite da li imate svu opremu nadohvat ruke. Odaberite vodu (filtriranu ili flaširanu) i zagrejte na 95 ° C. Sameljite kafu neposredno pre pripreme. Sameljite kafu na srednje grubo. Iako kafa vremenom izlapi, sasvim je u redu ostaviti zrna da stoje 2-3 nedelje nakon prženja. To će dati vremena da izađu svi gasovi iz zrna, a Vi ćete dobiti mnogo više ukusa i slatkoće iz svog napitka.

Postavite V60 na pult i natopite papirni filter vrućom vodom. Ovaj korak ima dve prednosti – uklanja sa filtera ukus papira i zagreva posudu  u kojoj se sprema kafa.

DODAJTE KAFU

Prospite vodu sa kojom ste zagrevali posudu i postavite fliter na vrh posude. Pažljivo rasporedite kafu u središte svog V60, izbegavajući mokre strane na kojima se može zalepiti. Lagano protresite V60 da se izravna gornji deo kafene kupole.

PRVO SIPANJE

Proverite da li je voda još uvek na 95 ° C, ako nije, podgrejte. Stavite svoj V60 na vagu i tarirajte je. Pokrenite merač vremena i ravnomerno navlažite kafu sa 30 – 40 grama vode. Vaša kafa će početi da cveta. To je rezultat ispuštanja ugljen dioksida i ostalih gasova iz kafe. Tokom ovog procesa kafa će dobiti svoju prvobitnu težinu. S tom težinom kafa je spremna za uravnoteženu ekstrakciju.

DRUGO SIPANJE

Nakon 30 sekundi dodajte još vode dok Vaš napitak ne dosegne 100 grama. Sipajte polagane, postojane krugove u smeru kazaljke na satu. Kad dostignete 100 g, zastanite dok nivo vode gotovo ne padne na visinu ukupne količine kafe.

NASTAVAK SIPANJA

Kad je nivo vode gotovo isti kao i ukupna količina kafe, dodajte još 50 g vode. Ponavljajte ovaj korak dok ne dostignete 250 grama. Izbegavajte prekomerno i izlivanje malo vode. Ne dopustite da se nivo vode podigne previsoko, a zatim prebrzo opadne, ostavljajući neekrstakovanu kafu zalepljenu na filteru.

KRAJ SIPANJA   

Ekstrakcija bi trebalo da se završi na oko 2 minute i 30 sekundi. Ako se završi prebrzo ili predugo traje, možda treba promeniti mlevenje kafe, da bude sitnije ili krupnije mlevena – ali uvek sudite prema ukusu u šoljici. Obratite pažnju na to koliko ravno leži ostatak kafe  u filteru, jer će to ukazati na konzistenciju sipanja.

OSLOBODITE UKUSE

Nakon što primetite da je kafa prestala sa kapljanjem, uklonite V60 i lagano zavrtite ili promešajte kafu kako biste je ohladili i pustili da diše. Sedite i uživajte u ručno spremanoj kafi.

CHEMEX

Vreme pripreme 4:00 min, Voda 500ml / temperatura 94, Mlevenje srednje -grubo, Količina 33g

PRIPREMA

Prvo prokuvajte filtriranu vodu na 95 ° C. Zrna kafe sameljite na srednje grubo. Presavijte filter papir i stavite ga na vrh Chemexa. Namočite papir vrućom vodom. To pomaže da se papir zalepi za stranice stakla, a pritom se reši zaostalih aroma papira. Ne zaboravite isprazniti ovu vodu iz Chemexa pre nego počnete kuvati.

DODAJTE KAFU

Pažljivo rasporedite kafu u središte vašeg Chemexa, izbegavajući da se mokre strane zalepe. Lagano gurnite Chemex da izravna gornji deo vaše kupole za kafu.

PRVO SIPANJE & BLOOM

Tarirajte vagu i pokrenite merač vremena. Vaše prvo sipanje mora biti snažno i mora pokriti svu suvu kafu, pa bi trebalo da bude dvostruko veća količina vode od kafe. Ovo „degasira“ ili isteruje gasove iz kafe tj. počinje cvetati što će za rezultat imati bolji ukus Vašeg gotovog napitka. Pričekajte 30 sekundi.

BREWING – PRIPREMA

Svakih 30 sekundi kružnim pokretima dodajte još 100 grama vode dok ne dosegnete 500 grama.

OSLOBAĐANJE UKUSA

Pustite da se vaša kafa skuva i filtrira do dna Chemexa, gde ćete primetiti da će kapljanje završiti oko 3 minute. Nekada priprema može da bude brža ili sporija od ovoga, ali je najvažnije kakav je ukus i koliko se dobro ekstrakovala kafa.

ZAVRŠNA PROVERA

Nakon što je kafa prošla kroz filter, proverite da li je kafa u filteru ravna. To ukazuje na to koliko je jednako bilo vaše sipanje. Ako je jedna strana viša od druge ili postoji rupa u sredini, neki su delovi Vaše kafe možda bili previše ili premalo ekstrakovani.  

Oblik Chemexa pomaže vam ohladiti kafu na idealnu temperaturu, zavrtite je u njemu, poslužite i uživajte!

AEROPRESS

Vreme pripreme  1:25 min, Voda 230ml / temperatura 94, Mlevenje: srednje, Količina 16g

OPREMA & PRIPREMA

Proverite da li imate svu opremu nadohvat ruke. Odaberite vodu (filtriranu ili flaširanu) i zagrejte je na 95 ° C. Sameljite kafu neposredno pre kuvanja. Sameljite je na srednju krupnoću. Iako kafa vremenom izlapi, sasvim je u redu ostaviti zrna da stoje 2-3 nedelje nakon prženja. To će dati vreme da izađu svi gasovi iz zrna, a vi ćete dobiti mnogo više ukusa i slatkoće iz svog napitka.

FILTER PAPIR

Stavite u svoj AeroPress u jedan filter papir i stavite ga na šoljicu. Isperite ga vrućom vodom da se zagreje, otvori teksturu papira i rešite se zaostalog papirnog ukusa. Sve će to rezultirati ujednačenijom ekstrakcijom kafe tokom cele pripreme.

DODAJTE KAFU

Ispraznite vodu iz šolje i ponovo zagrijte vodu na željenu temperaturu. Mlevenu kafu stavite u AeroPress i malo je protresite kako bi se kafa ravnomerno rasporedila po filteru. Tarirajte svoju vagu.

SIPAJTE VODU

Pokrenite merač vremena. Dok je vaš AeroPress na šolji i na vagi, brzo sipajte 230 g vode u AeroPress, pazeći da Vam sva kafa bude pokrivena. Odmah bi trebalo da krenu mehurici  i da „cveta“ kafa.

MEŠAJTE

Brzo promešajte kafu u roku od 20 sekundi od sipanja vode. Promešajte ga tri puta u smeru kazaljke na časovniku, a zatim za četvrtinu okreta u smeru suprotnom od kazaljke na časovniku kako bi zaustavili kretanje. Time se osigurava jednaka ekstrakcija vašeg napitka. Pazite da tokom mešanja ne oštetite papirni filter na dnu!

NAPRAVITE VAKUM

Uklonite AeroPress i šolju sa vage. Pažljivo postavite klip na vrh AeroPress -a i lagano ga povucite prema gore kako biste stvorili vakum – ali nemojte povlačiti previše! Da ne biste povukli papirni filter prema gore. Ovaj vakum će sprečiti kapljanje kafe, dopuštajući kafi da bude natopljena u vodi.

PONOVO PROMEŠAJTE

Nakon 60 sekundi pažljivo izvadite klip i promešajte kafu na isti način kao u prethodnom koraku. Vratite klip na vrh AeroPress -a.

PRITISNITE NA DOLE

Stavite ruku ravno na klip, s ručnim zglobom pod uglom od 45 °. Drugom rukom držite AeroPress mirno na šoljici. Polako, ravnomerno pritiskajte prema dole dok merač ne dostigne 1:25. Ako postoji veliki otpor, Vaša je kafa verovatno samlevena previše fino. Kada čujete šištanje kafa je spremna.

ČIŠĆENJE

Jedan razloga zašto volimo AeroPress je to što se tako lako čisti! Odvrnite vrh filtera, gurnite kafu zajedno sa filterom u kantu i isperite AeroPress vrućom vodom. Gotovo!

UŽIVAJTE!

S AeroPressom bi trebalo da imate ekstrakciju od 20 – 22%, sa ciljem da imamo bogato telo i pun osjećaj u ustima. Kako se Vaša kafa hladi, trebalo bi da se otvore novi ukusi i  da se jave blage citrusne note. Zato sednite, opustite se i uživajte.

Korpa